Linkkivero etenee – pian saat laskun, kun kerrot kaverille uutisesta
Internet – Linkkien Lakisäätöinen Loppu lähestyy
Maailmalla vuosia ilmassa leijunut ajatus linkkiverosta on jälleen noussut keskusteluun, kun poliittiset päättäjät huomasivat, että internetissä on edelleen ilmaisia asioita – ja sehän ei käy.
Linkkiveron logiikka on yksinkertainen: jos jaat linkin, sinun pitää maksaa siitä. Jos näet uutisotsikon vaikkapa Facebookissa, Google Newsissä tai jaat sen ryhmäkeskusteluun, pitäisi kyseisen palvelun tai miksei vaikka mummosi maksaa uutissivustolle siitä, että joku saattaa ehkä joskus klikata linkkiä.
– ”Emme voi antaa kansalaisten lukea uutisotsikoita ilmaiseksi – sehän on sama kuin katsoisi elokuvan trailerin ilman pääsylippua”, perustelee eräs linkkiveron kannattaja, joka omistaa sattumalta 14 uutissivustoa.
”Jokainen jaettu linkki on yksi varastettu klikkaus.”
Linkkiveroa puolustavat tahot vertaavat linkin jakamista ravintolamainoksen näyttämiseen kaverille: ”Jos kerrot kaverille hyvästä hampurilaispaikasta, mutta ette mene sinne heti yhdessä, olet vienyt yrittäjältä mahdollisen asiakkaan. Tästä pitäisi laskuttaa”, linjataan uudessa digiveromietinnössä.
Kriitikoiden mukaan ajatus on yhtä järkevä kuin jos kirjasto alkaisi laskuttaa lukijoita pelkästä ovesta sisään kurkkaamisesta.
Kansalaiset hämmentyneitä: “Saanko enää kertoa kenellekään mistään?”
Monet käyttäjät ovat alkaneet sensuroida itseään. Eräs käyttäjä kertoo poistaneensa kaikki uutislinkit somestaan ja aloittaneensa pelkän salaa vihjailemisen:
”Kirjoitan nykyään vain ‘kuulitko siitä jutusta joka koskee sitä juttua?’ – turvallisempaa niin.”
Samaan aikaan kehitetään jo automaattista “linkkilaskuria”, joka veloittaa käyttäjää aina kun hän kopioi ja liittää URL-osoitteen viestiinsä. Prototyyppi aiheutti jo ensimmäisen konkurssin, kun eräs toimittaja yritti selittää kollegalleen uutislähteensä.
Linkkiveron seuraava askel: katsevero?
Eräiden arvioiden mukaan seuraavaksi suunnitellaan katserveroa, jossa kuluttajalta peritään maksu jo pelkästä uutisotsikon katsomisesta. Luvassa on myös “ajatusvero”, jos uutisaihe jää mieleen yli kahdeksi tunniksi.
Share this content:
1 kommentti